TTS-vaappu ja sen syntyhistoria

Mikä on paras lohivaappu Tenolle? Paras uistin ohen kalastamisen? Paras lohiuistin?
Komea lohi, kojamo, Tenolta kesällä 2016.

Olen Tomi Salonen. Elämäni olen elänyt Varsinais-Suomessa, pääasiassa Turussa, jossa nytkin asun.  Lapsena pääsin kalalle isäni kanssa ja saaliina oli iso hauki, tai ainakin se tuntui isolle silloin. Kalastuskipinä ei kuitenkaan tarttunut minuun tuolloin.

Ensimmäinen kalani soutamalla. TTS-vaappu sai alkunsa.
Lapista sain ensimmäisen soutukalan isän kanssa.

Kipinä syttyy

Meni vuosia, enkä kalastanut ollenkaan, se ei vain kiinnostanut. Ammattikoulun jälkeen, 90-luvun alussa, kaverini Timo Elo sai pakotettua minut mukaan kalalle. Lainasin virvelin pikkuveljeltä ja lähdin mukaan heittelemään uistinta. Silloin se kipinä roihahti liekkeihin. Kalaan piti päästä, omat heittovehkeet täytyi saada ja sitten uistimia. Kaikki rahat meni kalastusvälineisiin, ja lisää olisin halunnut. Keksin alkaa tekemään perhoja, silloin ne olivat varsin arvokkaita, ja niitä oli helppo tehdä keittiön pöydällä. Vaihdoin perhoja vapoihin, uistimiin ja muihin kalastusvälineisiin.

Ensimmäiset uistimet

Rapala oli merkittävässä roolissa, kun mietin omaa uistinvalmistuksen historiaa. Fat Rap oli paras uistin, mikä minulla oli. Sen valmistus lopetettiin. Silloin päätin tehdä itse oman heittouistimen, samanlaisen kuin tuon Fat Rap oli. No samanlaista siitä ei tullut, mutta sain sillä kuitenkin kalaa. Ihan itse tehdyllä uistimella. Se oli iso harppaus nuoren miehen maailmassa. Sen jälkeen tein monen mallisia ja näköisiä viritelmiä, toiset hyviä ja toiset ei niin hyviä. Tekemällä ja testaamalla taidot karttuivat ja ymmärrys vaappujen hydrodynamiikkasta lisääntyi hurjalla vauhdilla. Tuolloin en kyllä ollut kuullutkaan sanaa, hydrodynamiikka.

TTS on kehitetty lohelle ja taimenelle. TTS on testattu ja rakennettu kestävksi ja tasalaatuiseksi lohiuistimeksi.
Fat Rap muunnoksia heittokalastukseen.
Aito lohiuistin. Onko se suomalainen uistin? Se on paras uistin kalastukseen.
Aidosti kokonaan Suomessa valmistettu lohiuistin

TTS Lovi7 syntyy

Elettiin vuotta 1996 kun päätin muuttaa lgh-vaapun nokkalapun porraslevyiseksi. Nälkä kasvoi ja halusin tehdä rungot itse. Päätin valaa rungon rakennusuretaanista, jota ammattini puolesta oli helposti saatavilla. Sekoitin uretaanin joukkoon sahanpurua ja laitoin massan kipsistä ja lasikuidusta tehtyyn muottiin. Ensimmäiset itse tehdyt rungot valmistuivat.  Maalaukseen riitti pensseli ja muutama väri, joita halvalla sai. Nyt miettiessä voi vain ihmetellä, kuinka vähällä rahalla vaapun sai aikaiseksi. Kauneus oli kaukana näistä rakennelmista, mutta ne olivat itse tehtyjä ja niillä uskalsi kalastaa kivien juuret, joissa kalat viihtyivät. Saalista alkoi tulla entistä enemmän, eikä pohjaan jääneet uistimet harmittaneet samalla tapaa kuin aiemmin.

Simojoki ja TTS-vaapulla saatu lohi
Simojoen lohi otti omavalmisteiseen vieheeseen.

Parempi uinti

Olin innokas oppimaan ja kokeilemaan uutta. Aina oli korvat auki, kun oikeat lohimiehet ja uistinsepät keskustelivat hyvän uistimen ominaisuuksista. Lukemattomat kerrat olen istunut legendaaristen lohimiesten mm. Heikki Tuovilan, Esa Karpoffin ja Mauno Bodanoffin kanssa keskustelemassa vaapun toiminnasta ja rakenteesta. Mieleen jäivät kaikumaan sanat, ”uistimen täytyy uida rungollaan”. Sitä ihmetellessä ja testaillessa, vaapun otsalle muodostui jyrkkä lovi. Lovi oli ruma ja uinti oli ihan kamala. Uistimen tasapainokin oli pielessä, yritin tehdä painotettua heittouistinta. Aikaa kului ja sain hiottua heittouistimen toimivaksi.  Tenolla näin kuinka soutajat pystyivät kalastamaan jokea paljon laajemmin, kun minä rannasta käsin. Minun täytyy päästä soutamaan. 2000-luvun alussa ostin Tuovilan Heikiltä ensimmäisen lohiveneen. Heikki on Yläkönkään “hallitsija” ja osaa sekä lohensoudun, että haastavassa koskessa ajamisen taidon. Muokkasin uistinta paremmin soutuun sopivaksi, ja lopulta sain Lovi7:n toimimaan soudussa.

Uistin soutuun ja moottorivetoon. Kehitetty ja testattu Tiedolla - Taidolla - Saalistavaksi.
TTS Lovi7 kehittyy heittovaapusta soutuun.

Valmistus kehittyy

Osaaminen ja ymmärrys olivat lisääntyneet vuosien kuluessa. Aloin miettimään parempia tapoja valmistaa vaappua. Kokeilin antaa vaappujen maalauksen ulkopuolelle ja säästää siten aikaa runkojen tekemiseen. Se kokeilu osoittautui pian huonoksi. Vaappujen maalaukset eivät olleet mieleni mukaisia. Tuntui, että valtava työ runkojen kanssa meni ihan hukkaan. Kuin tilauksesta, näin lehtijutun Matti Jousalasta, joka teki vaappuja kaksikomponentti uretaanista. Otin yhteyttä Mattiin ja pyysin häneltä apua vaappujeni valmistamiseen. Pian olinkin Lahdessa Matin pajalla opiskelemassa vaappujen valamista. Matti Jousala ansaitsee ison kiitoksen kaikesta opista ja taidosta, jotka häneltä sain pientä korvausta vastaan. Matti teki minulle ensimmäisen oikean valumuotin ja neuvoi oikeat tavat käsitellä uretaania. Oppien soveltaminen ja kehittäminen jatkuivat kuumeisesti. Vihdoin alkoi syntyä laadukkaita runkoja, nopeammin. Aikaa säästyi ja oli mahdollista hankkia ensimmäinen kynäruisku ja opetella vaappujen maalausta. Uretaanista tehdyt rungot ovat erittäin kestäviä, ja valmistuksessa saavutetaan erittäin tasainen laatu, mikä on yksi tärkeimmistä asioista laadukkaan vaapun valmistuksessa. Vuodesta 2002 olen soutanut ja kehittänyt TTS-vaappuja tukikohdassani Kokemäenjoella. Oman tukikohdan myötä testi- ja kalastustuntien määrät nousivat ihan uusille lukemille. Lisäksi vuosittaiset retket Namsenille, Tenolle ja Tornionjoelle täydensivät testaamista. Tenolla olen saanut merkittävää apua testaamiseen Esa Karpoffilta sekä Petteri Vallelta ja hänen soutajiltansa, kun retkeni ovat suuntaantuneet Aittisuvannon rannassa sijaitsevaan Vallen lomakylään. Vaaput alkoivat saada omaa näkemystä ja osaamista toiminnallisuuteen ja TTS-vaapun olemus ja sielu alkoi kehittyä. Tässä vaiheessa tiesin, että perinteisen lohivaapun voi rakentaa perinteitä kunnioittaen ja silti toteuttaa sen nykyaikaisista materiaaleista. Oikea valmistustekniikka ja materiaalivalinnat antavat lohivaapulle ominaisen huokoisen sisustan ja kovan kuoren, josta ns. rumpuefekti syntyy. Valmistustekniikka poikkeaa oleellisesti ulkomailla pikavalmistetuista kovamuovipalikoista, jota voidaan valaa jopa muutama sata kappaletta minuutissa. Pikavalmistetusta lohivaapusta puuttuu hitaasti kypsytetty ydin, johon piiloutuu koko vaapun sielu ja toiminnallisuus.

Valmistus tekniikka tuottaa kestäviä, tasalaatuisia, parhaita lohivaappuja kalastukseen.
Muotin myötä valmistus muuttui tehokkaammaksi.

Vaappuja myyntiin

Kun toimivia runkoja alkoi syntyä nopeammin ja maalauskin alkoi sujua, niin oli mahdollista käynnistää omien vaappujen myynti. Myynti oli pientä ja lähinnä jokivarsilla suoraan kalastajille tapahtuvaa. Rantamyynnin rinnalla oli TTS-vaappuja tarjolla mm. Simojoen Alaniemen kioskilla sekä Kymijoen Korkeakoskella. Myynnistä saamilla tuloilla pystyin hankkimaan parempia laitteita valmistamiseen ja loput vaapputulot menivät Kokemäenjoen lohien ja taimenien pelastamiseen. Vuonna 2009 alkoi olla selvää, että kysyntää vaapuille on enemmän kuin ehdin niitä päivätyön ohella tehdä. TTS Lovi7 oli jo saanut käyttäjiä mm. Tenolla, Tornionjoella, Muonionjoella, Simojoella, Kymijoella, Kokemäenjoella, Daljoella sekä Namsenilla. Maine lisääntyi vähitellen, vaikka mitään markkinointia tai nettimainostusta ei ollut. Päässä alkoi pyöriä ajatus, kuinka voin tyydyttää kysynnän ja olisiko tästä mahdollista saada kokopäiväinen työ? Olisi aika hienoa tehdä vain vaappuja ja jättää timpurin hommat sivutoimisiksi.

TTS-vaappu testatusti paras. Runko, koukut, maalaus. Paras ei tee kompromisseja laadussa.
Testattua laatua – Rungot, maalaus, koukut ja renkaat.
Lähes kaikki tuotetarinat alkavat suurella innolla ja pienellä tietotaidolla, ihan kuten TTS-vaappujenkin tarina. Viimeiset 27 vuotta ovat opettaneet minulle valtavasti kalastamisesta ja uistinvalmistuksesta.
Vaappuni ovat 100% suomalaista työtä. Kalastavuus ja mekaaninen kestävyys ovat huippuluokkaa, ihan kuten kaikki käytetyt materiaalitkin. TTS-vaapulla kalastat kymmeniä tai satoja lohia, ja aina se on käyttövalmiina uusiin seikkailuihin.
Toivottavasti saan jatkossakin oppia uusia asioita ja kehittää TTS-vaappujen tuotantoa ja tehdä TTS-vaappuja jokaisen kalastajan iloksi. Nykyisin tietotaitoa on kertynyt valtavasti, ja silti into uuden oppimiseen on säilynyt. Sinä voit omalla valinnallasi tukea työtäni ja samalla tukea lohen ja taimenen selviytymistä nykyisestä ahdingosta. Jään mielenkiinnolla odottamaan omia ajatuksiani, kun ihmettelen nykyistä hetkeä 10 tai 20 vuoden kuluttua.

TTS-vaappu – Tunteella, Taidolla ja Sydämellä

Tomi Salonen

Uistinmestari

Voit ostaa ja maksaa vaaput verkkokaupassa.

Paras lohivaappu. Laadukas vaappu. Paras kalstavuus. TTS ylivoimainen lohivaappu.
Arctic salmon
Silver is Lapland's gold!

Lue uutiset!

Saat tietää meidän tärkeimmät tapahtumamme ja uudet jutut, ennen muita.

Tilaa kirje nyt

Me emme lähetä roskapostia.

Saat 1-4 uutiskirjettä vuodessa.

Lue tietoturvakäytäntömme

0
Translate »
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)