Suurlohi mielessä

Lohin kuningatar

Haaveiletko ison lohen saamisesta? Ison lohen saamiseksi täytyy valita sellaiset vieheet, joiden uinti on kunnossa ja värit kohillaan. Kaupat ovat pullollaan erilaisia “merkkituotteita”, joiden laatu on niin huono, että jo pelkästään katsomalla näkyy yksilöiden välillä isoja poikkeamia. Kun on valittu laadukkaat ja toimivat vieheet, esim. TTS-vaapun Lovi7, täytyy ne kiinnittää sopivan vahvuiseen siimaan, yleensä n. 0,45mm monofiiliin, luotettavalla kevyellä lukolla tai lenkkisolmulla.

Vapa ja kela tietenkin täytyy olla sopivat lohen pyyntiin. Esim. Ambassadeur 7000 on yleinen hyrräkela, joka tosin häviää jarruvoimassa laadukkaille haspeleille esim. Penn, Daiwa tai Shimano 6000-luokan. Jarruvoiman puute ei ole yleensä rajoittava tekijä, vaan raja tulee aiemmin vastaan lohivaapun koukuissa, joiden kestävyys on aina rajallinen, suuri herkkyys ja suuri koukun vahvuus eivät ole samassa lohivaapussa. Sitten kun se suurlohi nappaa, niin useimmilla väsytys päättyy jo ensimmäisten syöksyjen aikana, koska ei malteta antaa lohen uida. Jarru on liian tiukalla ja lohi sekä lohestaja menevät paniikkiin. Siima poikki tai koukut suoraksi, on aika yleinen tarina. Vaaditaan malttia ja harkintaa, väkisin ei suurkaloja oteta, eikä monesti niitä pieniäkään saada ylös. Väsytyksen kestäessä yleensä lohi nähdään usein, ja silloin monesti tehdään ratkaiseva virhe, “nyt minä otan sen”. Taas kerran siima poikki tai koukut suosiksi. Ison kalan väsyttely voi kestää vain 10 minuuttia tai jopa tunteja, jokainen kala on yksilö ja niillä on yksilölliset temput.

Itse ole saanut karkuuttaa muutamia lohia, jotka ovat olleet silmämääräisesti arvioituna 20-30 kg lohia ja yhden selvästi yli 30-kiloisen yksilön. Samoin olen onnistunut saamaan kyytiin 21kg lohen sekä useampia 17 kg kokoluokan lohia. Väsytysten kestäessä pitkään, kalan mahdollisuudet irrota kasvavat merkittävästi, mutta kuinka monta “suurlohta” on menetettykään ensimmäisten sekuntien ja minuuttien aikana? Hurjia tarinoita menetetyistä suurlohista kerrotaan, mutta aika vähän on videota, valokuvia tai ulkopuolisia katselijoita tapahtumille tiedossa. Tässä linkit pariin filmiin, joissa toisessa väsyttelen 130cm kojamon kyytiin ja toisessa videossa avustaan väsyttelyä, joka päätyi n. 150cm lohen…, no katso videolta miten kävi. Varusteet ja kestivät rikkoutumatta, koska kokeneet lohestajat tuntevat varusteensa ja malttavat toimia lohen vaatimalla rauhallisuudella. Kaikkia kaloja ei saa ylös, koskaan. Elämykset jäävät ja joskus jopa videoitakin jää katseltavaksi.

Kireitä siimoja sekä malttia kun se lohi iskee!

Elämysvirta-opastaa-lohen-luokse
Ennätyslohi otti TTS-vaapun suuhunsa Muonionjoella. Elämysvirran opastuksella tämäkin ottipaikka löytyy helposti.

Rauno Virta

Elämysvirta-Flow of Experience

Kalastusopas ja omistaja


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
Translate »
The online shop will be delivering lures and other stuff again in September!